• Home

Project

Het project ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’ wil het netwerk van eeuwenoude bedevaartwegen naar Scherpenheuvel terug herkenbaar maken. Aan de hand van een participatietraject in verschillende gemeenten, reconstrueren we samen met de bevolking de oude pelgrimswegen en ontsluiten we het bijhorende erfgoed.

Van dit uitgebreide netwerk ontsluiten we eerst de pelgrimswegen vanuit Herselt, Diest, Tremelo en Attenhoven (Landen), één uit elke windstreek. Als deze wegen in de loop van de tijd veranderd zijn in drukke steenwegen, wordt de route verplaatst naar een autoloze of autoluwe weg in de buurt. Verwaarloosde paden worden terug begaanbaar gemaakt en de routes worden verfraaid met aanplantingen, informatiepanelen en zitbanken.

Bovendien lanceert ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’ een oproep om erfgoedobjecten zoals bedevaartvaantjes, vlaggen, oude foto’s en getuigenissen over de bedevaart naar Scherpenheuvel te verzamelen. Het verzameld erfgoed kan u hier bekijken. De pelgrimswegen verschijnen online in een latere fase van het project.

Het project wenst de plattelandsidentiteit te versterken en de toeristische aantrekkingskracht van de regio Oost-Brabant te verhogen door een hedendaagse invulling te geven aan de eeuwenoude bedevaart naar Scherpenheuvel en ons allemaal meer te laten genieten van de groene regio.

 Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel is een project van Interleuven dat wordt gerealiseerd in samenwerking met de volgende partners:
 
Interleuven IGO Trage wegen Scherpenheuvel zichem logo Bedevaartsoord Scherpenheuvel