• Home

Gebouwen

Uitbreiding school De Polder Hoegaarden

In Hoegaarden breidt de Gemeentelijke Basisschool (GBS) uit aan de Polder in de Kloosterstraat. De dienst gebouwen en infrastructuur van Interleuven stelde een ontwerpdossier op en de gemeenteraad keurde de organisatie van een open aanbesteding goed.

Voor de uitbreiding worden er enkele leegstaande gebouwen afgebroken.

Het nieuwe schoolgebouw krijgt op het gelijkvloers 1 klas, een leraarslokaal en het nodige sanitair dat ook rechtstreeks bereikbaar is vanaf de speelplaats. Verder bevindt er zich een technisch lokaal en berging. Op de eerste verdieping worden er nog 2 klassen voorzien. Op het dak worden zonnepanelen geïnstalleerd.

Speeltoestel

Tussen het bestaande en nieuwe schoolgebouw wordt een nieuwe speelplaats aangelegd in waterdoorlatend materiaal. Er worden op de speelplaats een speeltoestel en enkele bomen voorzien. Onder de nieuwbouw komt een overdekte speelplaats en een vuilnisberging.

De bestaande school wordt ook beperkt verbouwd zodat er een rechtstreekse doorgang komt vanaf de nieuwe speelplaats naar de hoofdinkomhal.

Voor het nieuwe gebouw komen er opnieuw parkeerplaatsen voor de school met aangepaste parkeerplaats voor mindervaliden. Voor de speelplaats wordt een zone afgebakend voor fietsenstallingen, hier wordt de verharding vervangen door waterdoorlatend materiaal.

Schooljaar 2021-2022

Het nieuwe gebouw zou vanaf schooljaar 2021-2022 in gebruik worden genomen. In totaal zullen er 150 kinderen les krijgen in De Polder.

Meer weten over dit project of kampt een GBS in jouw gemeente ook met plaatsgebrek en wil je de mogelijkheden bekijken? Contacteer ons.

Omgevingsvergunning voor 't Zand in Baal goedgekeurd

In Baal, deelgemeente van Tremelo, komt het belevingspark 't Zand, een sportcomplex met onder meer een gloednieuwe sporthal. Voor dit project werd nu de omgevingsvergunning goedgekeurd. De werken zullen van start gaan in het najaar van 2023 en ongeveer een jaar in beslag nemen.

Lees meer

Nieuwbouwschool Pellenberg Lubbeek

Het voorontwerp van de nieuwbouwschool in Pellenberg werd door het college van burgemeester en schepenen van Lubbeek goedgekeurd. De nieuwbouw zal plaats bieden aan 380 leerlingen met 7 kleuterklassen, 12 lagere schoolklassen en een aantal vaklokalen. De inkom- en speelzone wordt uitgewerkt als een polyvalente binnenruimte die ook buiten de schooluren een ontmoetingsruimte voor de bevolking kan zijn.
De huidige schoolgebouwen zijn te klein en bestaan voor het merendeel uit eenlagige gebouwen of paviljoenen. Zowel uit energetische overweging als uit het oogpunt van ruimtelijk rendement werd voor een compactere bouwvorm gekozen.

Het project zal bijna-energieneutraal (BEN) zijn dankzij een doorgedreven isolatie en energiezuinige technieken zoals een geothermisch warmtepompsysteem, passieve koeling en PV-panelen. Naast het ontwerpen van een gebouw dat weinig energie gebruikt, schenken we ook aandacht aan het gebruik van hernieuwbare bouwmaterialen waarvan de productie weinig uitputbare grondstoffen en energie vragen en bijgevolg milieuverantwoord is. De nieuwe school wordt opgetrokken als een massieve houtbouw in kruislaaghout (CLT) wat op zich een CO2-neutrale bouwmethode is maar daarnaast ook zorgt voor een gezond binnenklimaat en een kortere constructietijd.

Het ontwerp van de gebouwen en de speelplaatsen werd gemaakt door onze dienst gebouwen en infrastructuur die ook de uitvoering zal opvolgen en zal instaan voor de veiligheidscoördinatie.
Het stedenbouwkundig concept voor de nieuwe school met zijn open ruimte en inrichting alsook het nieuwe verkeersregime met bijhorende parkeerinfrastructuur werd ontworpen door het studiebureau Vectris. Hieruit volgde het concept van een ‘dorpscampus’ bestaande uit een groene ruit met daarin een school en een polyvalente open ruimte die de afstand tegenover de kerk maximaliseert.

Om het zicht op de kerk en de relatie met de dorpskern te verbeteren, krijgt de school op de hoek met de Lostraat een lager transparant volume. Vervolgens is er een zone met twee bouwlagen en een derde deel met drie verdiepen. De bestaande refter aan de sporthal krijgt vooraan een uitbreiding.

Vragen over dit project? Is er in jouw gemeente ook een school die aan renovatie toe is? Contacteer Ellen Torfs voor meer informatie.

 

 

OCMW-gebouw Lubbeek

De sociale dienst en de thuisdiensten van Lubbeek zijn zopas verhuisd naar een nieuwe locatie. Vanaf nu bevinden ze zich in een nieuw bijgebouw aan het gemeentehuis aan de Gellenberg. De dienst gebouwen en infrastructuur van Interleuven stond in voor het ontwerp van de nieuwbouw en verbouwing en voerde veiligheidscoördinatie uit.

De implementatie van het nieuwe dienstverleningsconcept en de integratie van gemeente en OCMW vereisten een aangepaste infrastructuur in het gemeentehuis met een onthaal- en snelbalie, twee themabalies, gesprekslokalen en werkruimtes voor gemeente- en OCMW-medewerkers.

Het bestaande gemeentehuis kreeg achteraan een nieuwe aanbouw. Het bijgebouw heeft een sobere vormgeving en is voorzien van hetzelfde gevelmateriaal als het gemeentehuis Een gedeelte kreeg een houten gordijngevel en fragmenteert het compacte volume. De ruimtes in de nieuwe aanbouw worden verwarmd door een vloerverwarmingssysteem aangestuurd door een warmtepomp.

Rolstoelvriendelijke balies

Ook in het gemeentehuis zelf vonden een aantal verbouwingen plaats. Dit omhelsde aanpassingen aan de bestaande balies in de boven – en ondervleugel en het inrichten van bijkomende bureel- en gespreksruimtes. Bij de verbouwing van de balies werd rekening gehouden met rolstoeltoegankelijkheid. De bestaande glazen voorgevels van de boven- en ondervleugel werden voorzien van buitenscreens waardoor de ruimten bij warm weer minder snel opwarmen en de airco minder moet worden gebruikt.

De werken werden uitgevoerd in 2 fasen zodat de dienstverlening niet in het gedrang kwam. In het voorjaar 2018 werd gestart met de bouwwerken en begin 2019 werd het nieuwe gedeelte opgeleverd.

Contacteer ons voor meer informatie over dit project.

Artikel Het Laatste Nieuws 28-01-2019

De Villa Landen

Het kunstonderwijs, de Academie Haspengouw en de verenigingen binnen de kunstsector van de stad Landen maken sinds september 2019 gebruik van unieke ruimtes binnen de voormalige Villa aan ‘t Park. Op 8 september werd het nieuwe gebouw voorgesteld aan het grote publiek.

Het ontwerp van de Villa is van de hand van de Landense stadsarchitect. Onze dienst gebouwen en infrastructuur maakte het uitvoeringsdossier op en stond in voor de opvolging van de werf.

Lees meer