• Home

Wandelevent: Langs Pelgrimswegen naar Scherpenheuvel

Na het succes van vorig jaar trekken we op 1 mei opnieuw het jaarlijkse bedevaartseizoen op gang met een wandelevenement. Wandel in de voetsporen van pater Damiaan richting de basiliek. Deze wandeling, veelal langs onverharde paden, brengt je na 34 km in Scherpenheuvel. De route start in Tremelo aan het Damiaanmuseum en is bewegwijzerd. Je kan ze ook volgen via een wandel-gps of wandel-app op je smartphone.

De pelgrimstocht vertrekt aan het Damiaanmuseum, het ouderlijk huis van Grootste Belg pater Damiaan. Vanaf 7 uur verwelkomen we jou met koffie en koek en sturen je op pad met het Pelgrimspaspoort. Het groepsvertrek vindt plaats om 7 uur, daarna is er vrij vertrek tot 9 uur. De trailrun vertrekt tussen 8 uur en 9 uur.

De wandeling brengt je langs onbekende plekjes en verschillende natuurgebieden via Tremelo, Werchter, Betekom, Gelrode, Aarschot en Rillaar naar Scherpenheuvel.

Onderweg worden er 2 pleisterplaatsen ingericht:

  • in Gelrode wordt een rustplaats ingericht op de Eikelberg. Er zijn picknickbanken en een toilet aanwezig. Deelnemers krijgen een gratis stuk fruit en een drankje op vertoon van het Pelgrimspaspoort.
  • in Rillaar kan je halt houden aan het Nijswolkje (kleine omleiding). Op vertoon van je Pelgrimspaspoort ontvang je hier een gratis bolletje schapenijs.

Liever een kortere route? Je kan op elke plaats van de route instappen! Op de pleisterplaatsen kan je je Pelgrimspaspoort ophalen. Start je in Gelrode, dan is de route 20 km. Start je in Rillaar, dan is Scherpenheuvel nog maar 7 km wandelen.

Eens aangekomen in Scherpenheuvel wachten de keerskatten, de traditionele kaarsenverkoopsters met zwarte kapmantel, je op. Op vertoon van je Pelgrimspaspoort ontvang je een kaars en kan je een souvenir kopen.

Praktisch

  • Maandag 1 mei 2023.
  • Vertrek Damiaanmuseum: 34 km. Groepsvertrek om 7 uur, vrij vertrek tussen 7 uur en 9 uur.
  • Vertrek pleisterplaats Gelrode (Eikelberg): 20 km.
  • Vertrek pleisterplaats Rillaar (Nijswolkje): 7 km.
  • Gratis verzekering? Reserveer dan hier een gratis ticket.

Opgelet: er zijn dit jaar geen bussen voorzien om wandelaars naar huis te brengen.

 Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel is een project van Interleuven dat wordt gerealiseerd in samenwerking met de volgende partners:
 
Interleuven IGO Trage wegen Scherpenheuvel zichem logo Bedevaartsoord Scherpenheuvel