• Home

Verslag inwandeling Langs Pelgrimswegen naar Scherpenheuvel

Voor dag en dauw stonden in Attenhoven al een 20-tal pelgrims startensklaar voor de groepstocht o.l.v. het Bedevaartcomité van Attenhoven. Een uur later, om 7 uur, vertrok ook de groepstocht o.l.v. Pasar Tremelo-Baal in de voetsporen van hun bekendste inwoner pater Damiaan.

Ondertussen werd duidelijk dat het een stralende lentedag zou worden. Op de 3de startlocatie, Herselt, begonnen de eerste wandelaars om 9 uur aan de Beeweg. ’s Middags vertrokken de eerste Diestenaars en gingen ook de mini-pelgrimstochten van start, vanuit Waanrode, Assent en Rillaar. Voor de wandelaars die al langer onderweg waren, waren dit aangename pauzelocaties. In de vroege namiddag vertrokken tenslotte ook de groepstochten uit Herselt en Diest.

In Scherpenheuvel zelf doken we even terug in de tijd. De keerskatten, de traditionele kaarsenverkoopsters met zwarte kapmantel, wachtten de pelgrims op. Bij aankomst kreeg elke pelgrim van hen een kaarsje dat hij of zij daarna kon branden. Vervolgens kregen alle deelnemers nog een laatste stempel op hun pelgrimspaspoort en een verdiend Hagelands drankje. Tegen het einde van de namiddag hadden we zo’n 300 stempels gezet.

Daarna was het tijd om de dag officieel af te sluiten. Enkele leden van de Koninklijke Harmonie O.L.V. Scherpenheuvel zorgde voor een muzikale noot, gevolgd door een woordje van Hans Eyssen, voorzitter van Interleuven, en Manu Claes, burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem. Al waren het vooral de keerskatten die nog even de show stalen voor ze terug in de geschiedenis verdwenen.

Kon je er niet bijzijn? Of wil je graag één van de andere pelgrimsroutes stappen? Geen nood! De bewegwijzering is permanent en de routes kan je hier digitaal raadplegen. Wil je voor de volledige ervaring ook graag een pelgrimspaspoort? Dit kan je ophalen op de toeristische dienst van één van de gemeenten op de routes.

 Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel is een project van Interleuven dat wordt gerealiseerd in samenwerking met de volgende partners:
 
Interleuven IGO Trage wegen Scherpenheuvel zichem logo Bedevaartsoord Scherpenheuvel